BEAUTY

Săpunul de Marsilia – istorie și tradiție.

Sunt puține produsele care nu suferă modificări și transformări în procesul de producție de-a lungul timpului, iar săpunul de Marsilia este unul dintre ele.

Cu o istorie de 600 de ani, săpunul de Marsilia a fost documentat prima dată pe la 1370.

În 1688 Luis al XIVl-lea, Regele Soare, a introdus prin Edictul lui Colbert pentru prima dată, reglementări stricte pentru ceea ce putea fi denumit săpun de Marsilia – doar săpunul produs cu ulei extra virgin de măsline.

De-a lungul secolelor săpunul de Marsilia a devenit renumit în întreaga lume. In 1913 producția globală a ajuns la 180.000 de tone. În 1924 existau 132 de companii producătoare de săpun doar în Marsilia și Salon-de Provence.

Regiunea Provence rămâne punctul central al producerii săpunului de Marsilia, mulțumită abundenței sale de materii prime. Marsilia fiind un centru comercial încă din secolul 17 a devenit locul central de producție al săpunului în Franța.

Pe lângă limitarea strictă a ingredientelor utilizate în ceea ce putea purta denumirea de săpun de Marsilia. Regele Soare a introdus și restricții în ceea ce privește formula – fără grăsimi animale – și modalitatea de fabricare – doar cea tradițională. Cei care vindeau săpun de Marsilia ce nu urmau aceste reguli erau alungați din regiune.

Săpunul de Marsilia – istorie și tradiție.

Secolul 19 a fost epoca de aur a săpunului de Marsilia. Producția s-a dublat, Marsilia exporta în întreaga lume tone de săpun tradițional, produs local. Concentrația de ulei de măsline pur utilizat în săpun ajunge la 72%. În a doua jumătate a secolului 19 însă, din cauza competiției internaționale și avansului științei, săpunul de Marsilia a început să fie mai puțin căutat. Utilizarea altor uleiuri vegetale și mijloacele de producție mai rapide au însemnat declinul cererii pentru acest tip de săpun franțuzesc.

Săpunul de Marsilia revine însă în atenția publicului pe la finalul anilor ’70 și începutul anilor ’80. Oamenii încep să recaute tradițiile, caută să protejeze mediul și să folosească produse cu un conținut ridicat de ingrediente naturale. Declinul înregistrat în secolul 19 și-a spus însă cuvântul.

Din cele 132 de companii producătoare de săpun în regiunea Provence în 1924 actualmente au supraviețuit doar 3 în Marsilia și 2 în Salon-en-Provence. Săpunul de Marsilia a devenit între timp un element istoric al regiunii.

Consumatorii din întreaga lume redescoperă atributele acestui săpun natural și prietenos cu mediul, fiind alternativa perfectă la produsele de igienă bazate pe ingrediente derivate din petrol.

Vezi oferta mai jos pe www.dermastore.ro

Cele mai citite!

To Top

Powered by Dragonballsuper Youtube Download animeshow